Melodifestivalen 2012 i Malmö

Melodifestival, Deltävling i Malmö, 2012

Ett år har gått och det är återigen dags för Melodifestivalen att inta Arenan med deltävling fyra.

Årets programledare är tre välkända kvinnor:
• Sarah Dawn Finer, känd från bland annat Melodifestivalen
• Gina Dirawi, bloggare och programledare
• Helena Bergström, skådespelerska

Genrepet i Malmö inleddes med att programledartrion framförde ett intronummer som ”lekte” med ett av förra veckans bidrag,”Mirakel”. Ett uppmärksammat nummer som framfördes av Björn Ranelid feat Sara Li och som gick direkt till finalen i Globen. Sedan var det dags för artisterna som uppträdde enligt följande:

1. Charlotte Perrelli, ”The girl”.
Charlotte Perrelli tävlar för tredje gången i Melodifestivalen i år, med ett påkostat nummer och en poppig låt skriven av Fredrik Kempe och Alexander Johnsson. Tyvärr så ser tv-publiken mer av Charlotte än publiken som är på plats i Malmö Arena. Detta på grund av den skärm som används i numret och som förmodligen är det som är det ”påkostade” i hennes framförande (förutom scenkläderna och Charlottes skor från Louboutin…). Skärmen hissas ner vid den så kallade ”catwalken” som då används som scen och därmed skärmar av halva arenan. Vi får hoppas att hon når ut till publiken som röstar i alla fall, för några större reaktioner fick ”The girl” inte av publiken på genrepet.

2. OPA!, ”Allting blir bra igen”
Malmöbandet OPA! Sjunger en skön, gungig, greklandsinspirerad låt som är skriven av sångaren i bandet, Michael Sideridis. Refrängen är enkel och inbjudande, som gjord för allsång hand-i-hand, medan verserna får mig att tänka på barnsånger.

3. Dynazty, ”Land of broken dreams”
Dynazty var med i Melodifestivalen redan i fjol, då som gästartister framförandes Anna Bergendahls “This is my life” i hårdrocksversion. I år framför de en fartigare låt skriven av Thomas G:son och Thomas ”Plec” Johansson.

Läderklädda, med långa, lockiga hårsvall och med smällar och eld får de med sig publiken i Arenan på genrepet och det skall mycket till för att inte tv-publiken också kommer att charmas av Dynaztys show i kväll!

4. Lotta Engberg och Christer Sjögren, ”Don’t let me down”
Både Lotta och Christer har varit med var för sig i Melodifestivalen tidigare och har båda fleråriga karriärer på dansbandsscenen bakom sig. I år tar de sig dock an en duett skriven av Lasse Holm och Lars ”Dille” Diedricson som sägs handla om den lilla romans Lotta och Christer hade för ett antal år sedan. Låten beskrivs som en ”euroschlagerlåt”, men jag känner mer 70-talsdiscovibbar då jag hör den. Det som gör hela numret är ljussättningen, artisterna vandrar mest fram och tillbaka mellan varandra och gör inte någon större show av det hela. Möjligen klipps det ihop på ett spännande sätt för tv, men något livenummer att prata om var detta inte.

5. Hanna Lindblad, “Goosebumps”
En som alltid gör show av sina bidrag i Melodifestivalen är Hanna Lindblad som i år framför en fartfylld låt som hon själv varit med och skrivit tillsammans med ”Lambretta”-Linda Sundblad och Tony Nilsson. Som den proffsiga musikalartist Hanna är så kan hon framföra sin låt tillsammans med sina dansare utan problem. Man får en känsla av Flashdance och Fame då man ser och hör hennes bidrag och då de tre minutrarna har gått vill man gärna ha mer!

6. Axel Algmark, ”Kyss mig”
Axel har tillsammans med Jonathan Magnussen och Mattias Frändå skrivit det glada och flummiga bidraget ”Kyss mig”. Man känner Håkan Hellström/Jakob Hellman-vibbar då man hör och ser honom framföra sitt bidrag sjungandes i en mikrofon som hänger från taket. Väldigt intensivt och kaotiskt, kanske ter sig bättre i tv-rutan än live.

7. Lisa Miskovsky, ”Why start a fire”
Aleksander With, Bernt Rune Stray och Berent Philip Moe har tillsammans med Lisa skrivit denna fina och stämningsfyllda sång. Lisa står rakt upp och ner och sjunger inlevelsefullt och starkt, trots en svår förkylning som drabbat henne i veckan. Hennes gitarr hänger med hela numret igenom och de två dansarna bakom henne gör att man fänglsas av hela alltet. Blir detta ingen succé i detta forum så kommer det garanterat att bli en ofta spelad radiohit det närmsta året.

8. Danny Saucedo, ”Amazing”
Den förhandstippade Danny har skrivit denna fartfyllda, melodiösa danslåt tillsammans med Figge Boström och Peter Boström och blir också genrepspublikens stora favorit. Jag försökte verkligen stå emot och inte tänka på att han var förhandsfavorit utan lyssna och se på framträdandet med ”öppna öron och ögon” och eventuellt ha en annan uppfattning, men det gick inte.

Danny och hans dansare tävlar med Charlotte Perrelli om vem som har dyrast kläder och gör ett riktigt bra nummer med sina led-belysningsdräkter.

Som mellanaktsnummer får vi denna gång se och höra Sarah Dawn Finer tillsammans med Stenhammarkvartetten uppföra en underbar version av ”The hunter”; bidraget som Melody Club tävlade med i fjol. I ett hav av rök får vi lyssna till kvällens finaste bidrag!

Skall man då våga sig på en gissning om hur det kommer att gå i kväll? Utgående från genrepspublikens reaktioner så är det Danny och Dynazty som går vidare till final och Hanna Lindblad och eventuellt Axel Algmark som går till andra chansen. Mina personliga favoriter är också Danny, Dynazty och Hanna och jag hoppas att det är de tre som möts i finalen i Globen den 10 mars.

Lämna en Kommentar